Kebab. Vcelku jednoduchá turecká pochoutka, která si našla velice jednoduše místo i na českém trhu. Kebab se sem dostal s tureckou menšinou cestující po Evropě. Döner kebab doslova znamená maso otáčející se na grilu. Většinou se jedná o jehněčí nebo hovězí maso. Nyní se používá i kuřecí a vepřové. V původní podobě nebylo potřeba používat speciální nůž na kebab, protože maso se opékalo na špejlích natažené přes horizontální gril. Později se ale začalo na „špejle“ (respektive ocelové hranaté tyče) hromadit více a více masa. Toto maso nebylo možné pouze opéct na grilu a podávat. Bylo tedy zapotřebí použít jiné technologie. První hlavní inovací bylo vytvoření vertikálního otočného grilu, který byl schopen jednoduše a velice efektivně maso propéct ze všech stran.
Příprava není tak jednoduchá, jak by se mohlo zdát
Maso je ale nutné neustále odkrajovat, aby nedocházelo k připálení jeho vnější strany. K tomuto účelu slouží speciální dlouhý nůž na kebab. Jeho čepel byla velice ostrá a hodně dlouhá 40-50cm. Nůž na kebab je ale hlavně speciální v tom, že nemá žádnou špičku. Na konci je zakulacený. Špička by na noži byla při manipulaci v úzké kuchyni příliš nebezpečná. Moderní Turecká bistra používají ale modernější alternativu nože na kebab. Je speciální, elektrický a s otočným kotoučem. Řezání kebabu se s ním stalo jednodušším, rychlejším a bezpečnějším. Proto je tento způsob krájení kebabu velice oblíbený. Ať při manuálním nebo elektrickém krájení kebabu je nůž na kebab opravdu nedocenitelný pomocník v turecké kuchyni.