Do každé restaurační nebo hotelové kuchyně patří nějaké vybavení. Od potřebných elektrospotřebičů přes nerezový nábytek gastro, až po obyčejné nádobí. Tyto pomocníky lze zakoupit v mnoha internetových či kamenných prodejnách a a mnoho z nich také nabízejí nadstandardní služby jako je např. nerezový nábytek na míru a nebo speciální nerezový plech na míru apod. Většina profesionálních kuchyní si přeje aby jejich vybavení vydrželo co nejdelší dobu. A řešením, po kterém obvykle sáhnou je ve většině případů nerez. Nerez je odolná, kvalitní a její povrch vypadá v mnoha ohledech luxusně na pohled. Navíc je lehce udržitelná. Takový nerezový hrnec například vydrží mnohem náročnější zacházení než kameninový nebo litinový. Bohužel i ten ale nevydrží věčně. Takový nerezový pracovní stůl je dobrou volbou pro profesionální kuchaře hlavně díky jeho nízké ceně a snadné údržbě. Výše zmíněný nerezový plech na míru ale není určený, jak by si někteří mohli myslet, na pečení v troubě. Tyto plechy spolu s vozíky, do kterých jsou upnuty, slouží především k servírování jídla. Některé jsou plytké pro servírování studeného jídla a jiné zase hluboké, mnohdy vsazené do nerezového pracovního stolu a spirála kolem nich udržuje jídlo teplé. Případně se do nich dá napustit voda a ohřívat tak jídlo díky vodní lázni. Nerezový hrnec je třeba snadno udržitelný, nerezový pracovní stůl je zase většinou vyrobený ak, aby vydržel i náročnější zacházení s nádobím.
Vybavení profesionální kuchyně ale není vždy nerezové.
V některých případech jsou kuchyně menších restaurací vybaveny dřevěným nebo plastovým nábytkem. Ten má však ale mnohem nižší životnost než samotný nerez. Navíc se ve většině případů těžko udržuje, takže kuchyně je sice vybavena pěkným, stylovým dřevěným nábytkem, ale dojem kazí všudypřítomná špína. U alternativních materiálů je hlavním problémem to, že pouze nestačí utřít a je to. Ano, utřené to možná je ale také i viditelně špinavé.
Proto je stále nerezové vybavení profesionální kuchyně hitem číslo jedna.